Güven Damgası Nedir?

En iyi pazaryeri entegrasyonu Jet Stok

Tüm pazaryerlerinizi tek bir panelden kolay ve güvenle yönetin. Trendyol, Hepsiburada, N11, Çiçeksepeti, Amazon, Pazarama, PTT AVM, GXLocal, Ozon ve E-Ticaret sitenizi entegre edebilirsiniz.

Daha fazla bilgi al
Güven Damgası Nedir?


Bundan birkaç sene önce uygulamaya koyulmuş olan “Güven Damgası” meselesinde akıllarda pek çok soru bulunmaktadır. Online alışverişlerin toplam perakende içinde olan payını önemli ölçüde artırabilecek bu yeni uygulama hakkındaki detayları bu içeriğimizde ele almış olacağız. Güven damgası nedir? Bu damga nereden alınır? Nasıl alınır? Bu soruların cevaplarını bulmak için içeriğimizi okumaya devam edin.

Bilindiği üzere internet dünyası sahtekarlık ve tehlike konularında pek çok örnekle dolu. Şirketler, güvenlik kurumları ve de devletler bu konu üzerinde önemli çalışmalar yapmaktalar. Şirketlerin ve kişilerin siber suçlar doğrultusunda mağdur olmamaları için de bazı yasal önlemler alınmış oluyor.


Son zamanlarda yükselişe geçen ve kazandığı ivmeyi sürdürülebilirlik ile devam ettiren online alışveriş, şirketler ve de bireyler için oldukça büyük fırsatlar barındırıyor olsa dahi siber güvenlik sorunları nedeniyle alışverişlerde birtakım ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Özellikle de sahte alışveriş siteleri ile insanların dolandırılmaları oldukça sık karşılaşılan bir sorundur.

Sahte sitelere yönelik bir çalışma başlatan Ticaret Bakanlığı söz konusu “Güven Damgası” uygulamasını hayata geçirmiştir. Bu içerikte ilgililere güven damgasının ne olduğu, nasıl ve nereden alınacağı gibi kafalarda soru işareti yaratan soruların cevaplarını vermiş olacağız.

Güven Damgası Nedir?

Ticaret Bakanlığı tarafınca yapılan düzenleme ile online olan alışveriş siteleri için Güven Damgası uygulaması yürürlüğe alınmış oldu. Güven Damgasının yürürlüğe konulması ve yaygınlaşması ile Türkiye’de de insanların e-ticaret sektörüne olan güvenlerinin artması ve bu doğrultuda toplam hacmin kısa zaman içinde büyümesi beklenmektedir.

Genel itibariyle tanımlamamız gerekirse Güven Damgası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yani TOBB ile Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenen e-ticaret alışveriş sitelerine verilecektir. Söz konusu damgayı almak için hak kazanan e-ticaret sitesinin bilgileri TOBB ve bakanlık ortaklığı ile oluşan www.guvendamgasi.org.tr web sitesinde yayımlanacaktır.

Bu uygulama internet üstünden gerçekleşecek alışverişte asgari şartları yerine getiren e-ticaret sitelerini sınıflandırmada kullanılacak. 6 Haziran 2017 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmış olan Elektronik Ticarette Güven Damgası Hk. Tebliğ’le e-ticaret sitelerinde bu sisteme geçilmiştir. 


Güven Damgası Nasıl Alınır? Nereden Alınır?

Online alışveriş sunan şirketler Güven Damgasını TOBB’den alırlar. Ticaret Bakanlığının tabi tuttuğu testten başarı ile geçen siteler Güven Damgası alabilirler. E-ticaret sitelerindeki ana sayfalarda bulunan sembol de söz konusu sitenin alınması gereken güvenlik tedbirlerini aldığını ve güvenli şekilde alışveriş yapılabilecek bir site olduğunu kullanıcılara göstermiş olmak için yerleştirilecek.
Online alışveriş hizmeti sağlamakta olan web siteleri yapacakları başvurudan en fazla 3 ay önce ve her senede en az 1 kez “sızma testi” yapmak zorunda olacaklardır. Ödeme bilgileri ve kişisel veriler içermekte olan bütün işlemler SSL aracılığı ile gerçekleştirilecektir. Satılan bir ürünün içeriği, ürünün stok bilgisi, ürünün malzemeleri ve ölçü bilgileri yanında teknik özellikleriyle kullanım koşullarına da web sitesinde yer verilmelidir.

Bunlarla birlikte söz konusu ürünü kimlerin tarafından kullanılabileceği ile teknik bir destek gerektiğinde kimlerin bu desteği sağlayacağı da belirtilmelidir. Satılacak ürünlerin gerçek boyutlarının anlaşılabilir olmasını sağlayan görsellerin kullanılması, teslimat ve kargolama süreleri hakkında bilgilendirilme yapılması gerekir. Tüketicilerin taleplerini ve şikayetlerini iletebilmeleri adına web sitesinde telefon ile ulaşılabilecek olan müşteri hizmetlerinin bilgisi yer almalıdır.
Güven Damgasına sahip olabilmek için e-ticaret firmalarının bunun için başvuru yapması gerekir. Bu başvurular GDS yani Güven Damgası Sağlayıcılarına yapılır. www.guvendamgasi.org.tr üzerinden yapılır. Sonrasında da GDS tebliğde belirtilen şartların yerine getirilip getirilmediği kontrol edilir. Sitede eksik madde tespit edilirse ek süre verilir. 30 gün içinde başvurunun sonuçlandırılması gerekir. Başvurular olumlu sonuçlandığında web sitesine GDS bağlantılı sembol yerleştirilir.

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz

En yeni blog paylaşımlarımız

Fatura Hakkında Bilinmesi Gereken 9 Şey
  • 10 / 3
  • 2021

Fatura Hakkında Bilinmesi...

Türkiye’de Maliye Bakanlığı’nın koymuş olduğu kurallar doğrultusunda işletmeler, verdikleri hizmet ya da sattıkları mal karşılığında müşterilerine borç tutarı kadar ticar...

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetini Hangi İşletmeler Almak Zorunda?
  • 17 / 2
  • 2021

İş Sağlığı ve Güvenliği H...

2012 senesinin Haziran ayında Resmi Gazete’de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, işletmeler için İş Sağlığı ve Güvenliğine dair personel istihdamını z...

Şirketlerin Adres Değişiklikleri Nasıl Yapılır?
  • 3 / 2
  • 2021

Şirketlerin Adres Değişik...

Ticari işletmelerin; belirli sebepler nedeniyle iş yerlerini başka bir bölgeye veya illere taşımaları, bu değişikliği belirli kurumlara bildirme zorunluluğunu da beraberi...

Jet Stok Pazaryeri Entegrasyonu Detaylı Bilgi